vineri, 8 august 2014

Unde ne indreptam? Trenduri in constructii in 2014
     Desi studiile indica o crestere a industriei constructiilor, proprietarii companiilor de constructii si managerii continua sa se concentreze pe controlul costurilor si stabilirea unor proceduri interne, care sa faciliteze recuperarea economica,  scrie Global Construction.
     Recesiunea din 2008 a determinat companiile de constructii sa isi micsoreze costurile si sa se redimensioneze, luptandu-se in acelasi timp sa mentina fluxul de numerar si sa rentina personalul cheie. Progonozele arata ca lucrarile pentru proiectele amanate vor creste in 2014 si un nou focus pe selectia de personal, alocarea judicioasa a resurselor si utilizarea de tehnologii noi, vor ajuta companiile sa gestioneze cresterea cu success.  

Focus pe profitabilitate

     In perioada recesiunii, companiile de constructii au fost obligate sa opereze intr-un mediu de supravietuire. 
Atentia s-a concentrat in directia reducerii costurilor si a simplificarii procesului de productie. Companiile erau multumite sa accepte proiecte cu rata de profitabilitate redusa pentru a ramane pe piata si a pastra personalul cheie.
     Pe masura ce economia isi recapata forta, companiile de constructii trebuie sa regandeasca strategia de abordare a pietei si sa isi concentreze resursele spre proiecte care vor genera profituri acceptabile.  Calitatea proiectelor disponibile pentru companii va creste direct proportional cu numarul de oportunitati, care continua sa creasca. Este foarte important ca managementul acestor companii sa defineasca o rata de profit acceptabila si sa solicite ca noile oportunitati sa atinga un anumit procent de profitabilitate.
     Echipele de estimare si project management ar trebui sa aloce timp proiectelor care corespund viziunii strategice a companiei, fara a fi distrase de proiecte cu rata de profit redusa, care expun compania la riscuri de executie.
     Companiile de constructii pot reduce incertitudinea si licitand si castigand lucrari care corespund serviciilor specializate ale companiei si capacitatilor sale unice in piata si limitandu-si oportunitatile la  regiuni geografice si piete cunoscute.

Impactul tehnologiei

     O conditie esentiala pentru orice companie de constructii este utilizarea tehnologiei pentru eficienta estimarilor, activitatilor de contabilitate, project management si comunicare.
     Companiile de constructii ar trebui sa se concentreze pe solutii care sa le ofere informatii clare, si rapide, pentru a se asigura ca preturile pentru licitatii sunt calculate corect si pentru gestionarea eficienta a productiei. 
Informatia  obtinuta in timp util poate contribui la remedierea problemei costurilor excesive, in cazurile in care apar probleme majore. Managementul din domeniul constructiilor ar trebui sa ia in considerare atat beneficiile interne ale tehnologiei, cat si impactul asupra abilitatilor lor de a castiga lucrari pe baza cerintelor tehnologice ale clientilor. Utilizarea eficienta a tehnologiei  depinde de achizitiile realizate de management si de personalizarea solutiei pentru a corespunde nevoilor factorilor de decizie.
     Desi exista semne pozitive de recuperare economica si activitate in crestere pe piata, nu exista garantii pentru crestere.  Un beneficiu al industriei constructiilor este faptul ca productia nu poate fi supravegheata sau ignorata pentru o perioada lunga de timp. Recesiunea si intarzierile legate de debutul lucrarilor de constructii, indica faptul ca recuperarea este necesara. Companiiile care au implementat un sistem pentru castigarea lucrarilor profitabile, investesc eficient in resurse si utilizeaza noua tehnologie, vor fi in cea mai buna pozitie pentru a profita de recuperarea economiei.