marți, 19 august 2014

Cum sa evitam cosmarurile provocate de controlul costurilor lucrarilor de constructie

Cosmarurile exista chiar si in cazul celor mai mari proiecte de constructie, atunci cand costurile si veniturile nu sunt estimate corespunzator, scrie Construction Global.
Unul dintre cei mai importanti factori ai unui proiect de constructie il reprezinta estimarea costurilor, urmata de echilibrarea castigurilor si a cheltuielilor. Cel putin asa se procedeaza in era moderna.  Constructorii piramidelor aveau armate de sclavi pentru a construi monumente magnifice, plus resursele financiare ale unui imperiu, deci costurile nu contau. In zilele noastre, companiile de constructii trebuie sa opereze ca jonglerii, care invart farfuriile in aer incontinuu.
In mod inevitabil, totusi, imediat ce farfuria marcata ‘costuri’ incepe sa se balanseze, si cele marcate ‘venituri’ si ‘cheltuieli’ incep sa-si piarda echilibrul… Problemele legate de estimarea costurilor se raspandesc rapid, chiar si in cazul economiei Germaniei, laudata atat de des.  De ce se intampla astfel de
cosmaruri?

Nu va lasati atrasi de ‘viziune’
Uneori viziunea arhitectului este atat de convingatoare incat primeste unda verde, cand de fapt merita unda rosie. Cel mai spectaculos exemplu al Marii Britanii este Holyrood, Parlamentul Scotian. In 1997,costurile constructiei au fost estimate intre £10m si £40m; iar discrepanta uluitoare ar fi trebuit sa dea un semnal de alarma.
Cu toate acestea constructia a continuat, iar cladirea a fost deschisa in 2005, trei ani mai tarziu, cu o eticheta de zece ori mai mare decat cea mai mare estimare, respectiv £430m. Pana in 2013, cheltuielile anuale de intretinere au crescut la £1.7m, in principal din cauza tehnicilor de constructie de proasta calitate, folosite, iar in 2014 a fost sugerata demolarea, ca cea mai eficienta optiune de control al costurilor.

Cosmarul provocat de controlul clientului
Bugetele pot scapa de sub control si atunci cand clientul continua sa faca schimbari minore.  Un studiu realizat de Simon Jackson de la Universitatea Reading a concluzionat: “Clientii sunt principalele motoare ale schimbarii si trebuie sa se autoanalizeze inainte sa blameze ineficienta industriei.”  

Un cosmar al controlului costurilor de proportii Olimpice
Uneori, proiectele pot fi considerate atat de importante pentru statutul unei natiuni, incat guvernul ignora cu buna stiinta costurile estimate. Pe primul loc in aceasta Liga a Rusinii se afla Jocurile Olimpice din 2004, a caror intentie a fost sa anunte renasterea  Greciei, dar care au devenit un simbol al colapsului sau economic. Chiar si ani mai tarziu, dupa ce stadioanele sale au devenit ruine imbracate in iedera si autostrazile suspendate se prabusesc, nimeni nu stie care a fost costul final. Partidul Socialist care era la putere sustine ca proiectul a costat 4,8mld Euro, dar opozitia sustine ca a costat 10 mld, si ambele ignora costurile unui nou aeroport si a unei retele de tramvai de mare viteza de la Atena.

Care este cea mai evidenta solutie pentru cosmarul controlului costurilor?
Utilizati softuri speciale pentru estimarea costurilor de constructie si mentineti apoi veniturile si cheltuielile in echilibru. Apoi, chiar daca clientul va simti nevoia sa faca mici schimbari, veti intelege cu precizie potentialul impact al variatiilor. 
Rezistati tentatiei de a fi nerealist de optimisti – atat din punct de vedere al clientului, cat si din punctul dvs de vedere.
Daca cererile clientului devin nerealiste in raport cu bugetul, spuneti-i devreme.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu