miercuri, 27 august 2014

DTZ: Stocul modern de birouri din Bucuresti a atins 2 mil mp. OCTAGON va mai finaliza doua cladiri in 2014





Stocul modern de birouri din Bucureşti a ajuns la 2,114 milioane de metri pătraţi, la sfârşitul lunii iunie, aproximativ 3% din această suprafaţă reprezentând livrări de spaţii noi. În 2014 se vor livra 132.000 metri pătraţi de birouri, aproximativ 60% din această suprafaţă fiind pre-închiriată. În prima jumătate a anului au fost livrate cinci clădiri de birouri, cu o suprafaţă totală închiriabilă de 68.500 metri pătraţi, cele mai multe în Vestul capitalei, potrivit unei analize realizate de DTZ Echinox.

Hermes Business Campus- cladirea B

OCTAGON CONTRACTING & ENGINEERING a fost unul dintre principalii constructori de birouri in ultimii doi ani. Compania a inceput anul cu livrarea cladirii B din complexul Hermes Business Campus (Blvd. Dimitrie Pompeiu Nr. 5- 7), unde a fost antreprenor general. Pana la sfarsitul lui 2014 OCTAGON va finaliza alte doua proiecte de birouri: PC Business Center (Sos. Bucuresti- Ploiesti Nr. 7- 9), unde a executat lucrari de infrastructura, iar in prezent executa lucrari de suprastructura si cladirea B din complexul Green Court Bucharest (Str. Garii Herastrau Nr. 2- 4), unde executa lucrarile de suprastructura beton (cofrare, armare, betonare) si lucrari de structura metal.

Green Court Bucharest- cladirea B 2
Rata de neocupare a clădirilor de birouri din Bucureşti s-a redus uşor în acest an, la 15,7%, 330.000 metri pătraţi neavând chiriaşi, chiar dacă în primele şase luni s-a înregistrat un volum net de închirieri record, dar în special relocări, potrivit DTZ Echinox. Rata de neocupare s-a redus cu un punct procentual de la trimestru la trimestru, situându-se la 15,7% la finalul primului semestru din 2014, iar faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut scăderea este de doar 0,8 puncte, de la 16,5%.

În prezent, în Bucureşti sunt 333.000 metri pătraţi de spaţii vacante, peste 30% din această suprafaţă fiind în Pipera. Totuşi, de la un trimestru la altul, în Pipera s-a înregistrat cea mai mare scădere a ratei de neocupare comparativ cu celelalte zone din Bucureşti - 4%, la sfârşitul primului semestru atingând o rată de neocupare de 21%. În zona Pipera Sud (Str. Dimitrie Pompeiu) rata de neocupare este de 8,5%, în timp ce în CBD (zona centrală de afaceri) şi Vest aceasta ajunge la 8%, se arată într-un comunicat al DTZ Echinox.
 
PC Business Center- Structura 1
Zona de Centru Nord are o rată de neocupare de 16%, în timp ce sub-zona Barbu Văcărescu - Floreasca, cu un stoc de 254.000 mp, înregistra la sfârşitul semestrului 1 o rată de neocupare de 14%.
În prima jumătate a anului, volumul total al închirierilor a fost de 108.000 metri pătraţi, cu 25% mai ridicat decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă din 2013. Acesta reprezintă cel mai mare volum al închirierilor înregistrat într-un semestru din 2008, fără a lua în calcul consolidarea realizată în 2010 de Petrom într-o clădire proprie de birouri.

Tranzacţiile de relocare domină în continuare piaţa, deţinând o cotă de 72% din volumul total al închirierilor, peste jumătate dintre relocări având la bază contracte de pre-închiriere. Cererea nouă - extinderi şi companii nou intrate pe piaţă - este cu 40% peste valoarea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului trecut şi reprezintă 28% din volumul total al închirierilor.

Chiriile prime au rămas stabile în primele şase luni ale anului, cu variaţii de la 16-18 euro/mp/lună în zona centrală de afaceri, la 15-17 euro/mp/lună în centru nord, scăzând la în locaţiile semi-centrale la 12-15 euro/mp/lună, iar în zonele periferice la 9 - 12 euro/mp/lună.

Mai multe informatii puteti gasi AICI.



OCTAGON CONTRACTING & ENGINEERING


Telefon: (+4)021.232.39.20




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu