joi, 22 octombrie 2015

Ziarul Financiar:Octagon- Dezvoltarea pietei de birouri va genera o crestere a cererii pentru locuinte

Compania de constructii Octagon estimeaza pentru anul acesta o cifra de afaceri de circa 30 de milioane de euro, cu 130% mai mare comparativ cu 2014.

„Cele mai mari cresteri pe piata constructiilor pot fi observate în segmentele rezidenţial, birouri si logistica. Seg­men­tul de birouri ramane foarte dinamic, iar noi am resimtit be­neficiile acestei cresteri, intrucat majoritatea proiectelor con­tractate anul acesta sunt proiecte de birouri“, spune Ignatiadis.

Alexandros Ignatiadis- CEO Octagon

Ziarul Financiar: Care sunt proiectele la care lucrati in prezent si care dintre ele au fost castigate anul acesta?

Alexandros Ignatiadis: In prezent lucram la trei proiecte foarte importante pentru portofoliul nostru in ceea ce priveste valoarea, dimensiunile, complexitatea lucrarilor executate si relatia cu dezvoltatorii. Octagon este antreprenor general pentru corpurile C si A ale proiectului de birouri Hermes Business Campus. Corpul A este ultimul construit in cadrul acestui complex, dezvoltat de Atenor Group. Proiectul este in stadiul de executie a lucrarilor de structura. Cladirea va avea o suprafata construita de aproximativ 40.000 mp- cea mai mare dintre cele trei corpuri- 4 subsoluri si 8 etaje. In iarna vom livra a doua cladire din complexul de birouri, corpul C, unde executam lucrari de arhitectura, instalatii si HVAC. Luna aceasta am inceput lucrarile de fundatii speciale si incinta pentru cele doua cladiri de birouri incluse in complexul Orhideea Towers, situat pe Str. Orhideelor Nr. 6 in Bucuresti. Cele doua turnuri vor avea 13 si 17 etaje si o suprafata totala de 37.000 mp. Dezvoltatorul proiectului este fondul austriac de investitii CA Immo.

Ziarul Financiar:Ce cifra de afaceri estimati pentru anul acesta si de ce mizati pe o crestere/scadere/stagnare?

Alexandros Ignatiadis: Anul acesta estimam o cifra de afaceri de 30 de milioane de euro, in crestere fata de cifra de afaceri inregistrata la finalul lui 2014: 12,7 mil. euro. Pentru noi anul 2015 a fost un an foarte bun in ceea ce priveste numarul si valoarea proiectelor contractate, iar cresterea va fi generata de acesti factori.

Ziarul Financiar: Care sunt sectoarele din domeniul constructiilor care merg cel mai bine in prezent (birouri, rezidential, retail, infrastructura)?

Alexandros Ignatiadis- CEO Octagon
Alexandros Ignatiadis: Cele mai mari cresteri pe piata constructiilor pot fi observate in segmentele rezidential, birouri si logistica. Segmentul de birouri ramane foarte dinamic, iar noi am resimtit beneficiile acestei cresteri, intrucat majoritatea proiectelor contractate anul acesta sunt proiecte de birouri. Dezvoltarea pietei de birouri va genera o crestere a cererii pentru locuinte. Investitorii vor raspunde acestei cereri, iar investitiile in proiecte rezidentiale vor fi mai mari decat in anii precedenti. Aceasa crestere a rezidentialului se datoreaza si cotei reduse a TVA-ului la 5% pentru locuintele noi a caror valoare nu depaseste 450.000 de lei (aproximativ 100.000 de euro) conform Noului Cod Fiscal care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016

Ziarul Financiar: Aveti proiecte in strainatate? Daca da, puteti detalia?

Alexandros Ignatiadis: Din cauza situatiei politice din zona, in ultimele 6 luni, activitatea in Iraq – unde operam din 2011 – s-a diminuat, insa acum ne pregatim sa incepem un nou proiect pentru Agentia Nationala a Apelor din Baghdad. Octagon va realiza constructia fundatiilor speciale pentru o statie de tratare a apei – Unified Water Project of Al-Tarmiya & Al-Taji. Exploram si alte regiuni mai apropiate de casa, insa momentan suntem la nivel de discutii.

Ziarul Financiar: Care sunt cele mai mari oportunitati, respectiv provocari in piata locala a constructiilor in prezent?

Alexandros Ignatiadis: Este evident ca oportunitati de crestere exista, iar sectoarele care merg cel mai bine sunt cele in care experienta noastra este de necontestat. Principalele noastre provocari sunt sa crestem protitabilitatea companiei , sa consolidam cota de piata pe care o detinem si sa continuam sa depasim asteptarile clientilor nostri prin imbunatatirea constanta a serviciilor oferite.

Ziarul Financiar: Considerati ca revenirea de care se bucura in ultima vreme piata constructiilor este una sanatoasa, sustenabila?

Alexandros Ignatiadis: Cresterea pietei private este una sustenabila in conditiile in care nu va aparea o criza financiara majora pe plan international. Totusi, per ansamblul pietei de constructii, lucrurile nu stau asa de bine datorita lipsei de investitii in sectorul public. Din pacate, datorita ciclului electoral prevazut pentru 2016, nu asteptam sa se schimbe in bine situatia nici in viitorul apropiat.

Ziarul Financiar: Cati angajati aveti in prezent? Ati mai facut angajari anul acesta sau mai aveti in plan sa faceti angajari?

Alexandros Ignatiadis: In 2015 avem 204 angajati. Echipa s-a extins anul acesta, iar proiectele la care lucram in prezent cu siguranta vor genera oportunitati noi de dezvoltare.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu