vineri, 30 octombrie 2015

Managementul integrarii si metode de selectie a celor mai avantajoase proiecte

Principalul rol al managerului de proiect este sa integreze toate componentele unui proiect intr-un intreg unitar, coerent, care sa permita realizarea proiectului mai rapid, mai ieftin si cu cat mai putine resurse. Echilibrarea tuturor proceselor implicate intr-un proiect: continut, timp, scop, calitate, resurse umane, comunicare, riscuri, achizitii poate fi un proces complicat, iar mangerul de proiect trebuie sa aiba abilitatile necesare pentru a crea acest echilibru.
Lucrari geotehnice la cladirea de birouri Sky Tower- Bucuresti

Dezvoltarea cartei proiectului:
Planificarea detaliata a proiectului are loc abia dupa semnarea cartei proiectului.  Autorul cartei este sponsorul, dar este recomandat ca managerul de proiect sa participe la dezvoltarea sa. In unele cazuri, managerul de proiect este cel care realizeaza carta proiectului, insa aceasta este semnata de sponsor. Carta proiectului autorizeaza formal inceperea proiectului si ii confera managerului autoritatea de a cheltui bani si de a angaja reurse corporatiste pentru realizarea proiectului.


Continutul cartei proiectului este diferit, in functie de dimensiunea fiecarui proiect. Exista insa o structura comuna pe care fiecare proiect trebuie sa o respecte.

·         Numele proiectului si descrierea
·         Numele managerului de proiect desemnat si nivelul de autoritate
·         Motivele pentru care este realizat proiectul
·         Resursele atribuite in avans
·         Beneficiarii
·         Cerintele beneficiarilor
·         Descrierea produsului/ livrabilelor
·         Presupunerile
·         Constrangerile
·         Obiectivele proiectului
·         Riscurile
·         Sponsorul care autorizeaza proiectul.

Metode de selectie a proiectelor:

·        Valoarea neta prezenta sau Net Present Value (NPV)
NPV este valoarea prezenta a beneficiilor totale minus costuri. Daca NPV este pozitiva, investitia este o alegere buna. Daca o oportunitate de investitie si mai buna apare, aceasta din urma este aleasa.  Sa presupunem ca o organizatie are doua proiecte dintre care trebuie sa aleaga: realizarea proiectului A va dura 3 ani si are un NPV de 45.000 USD; realizarea proiectului B va dura 6 ani si are un NPV de 85.000 USD. Care este cel mai avantajos proiect? Raspunsul este proiectul B, pentru ca are cel mai mare NPV dintre cele doua, chiar daca are o durata de derulare de doua ori mai mare. Durata nu este importanta in alegerea proiectului.

Complex rezidential Alia Apartments- Bucuresti


·         Rata interna de recuperare sau Internal rate of return (IRR)
Cu cat este mai mare IRR, cu atat realizarea proiectului este mai avantajoasa pentru organizatie.  Sa presupunem ca o organizatie are doua proiecte din care trebuie sa aleaga. Proiectul A are un IRR de 21%, iar proiectul B are un IRR de 15%. Proiectul A, cu cel mai mare IRR este cea mai buna optiune in acest caz.

·         Perioada de recuperare a investitiei sau Payback period
Perioada in care o organizatie isi recupereaza investitia in proiect, inainte de a acumula profit se numeste payback period. In majoritatea cazurile proiectele cu durata cea mai scurta de recuperare a investitiei sunt cea mai buna optiune, insa exista si cazuri in care pot fi selectate proiecte cu o durata de recuperare a investitiei mai lunga, dar beneficii mai mari la alte capitol.

Soseaua de centura Brasov


·         Analiza cost- beneficiu sau Cost- benefit analysis
Analiza cost- beneficiu compara costurile estimate ale proiectului cu beneficiile estimate. Un raport befeiciu- cost mai mare de 1, inseamna ca beneficiile proiectului sunt mai mari decat costurile, iar proiectul merita selectat.  Un raport beneficiu- cost mai mic de 1 inseamna ca, in acest caz, costurile proiectului sunt mai mari decat beneficiile si este mai intelept sa evitam realizarea proiectului. In cazul in care raportul cost- beneficiu este egal cu 1, costurile si beneficiile sunt egale.

·         Valoarea economica adaugata sau Economic value added
Analiza valorii economice adaugate ne ajuta sa ne dam seama daca proiectul aduce companiei mai multa valoare decat costurile initiale si daca merita implementat.

Centrala Electrica cu Ciclu Combina 860 MW OMV- Petrom- Brazi, Prahova

·         Cost de oportunitate sau Opportunity cost
Sa presupunem ca o organizatie trebuie sa aleaga din doua proiecte. Proiectul A are un NPV de 45.000 USD, iar proiectul B are un NPV de 85.000 USD. In mod clar vom selecta proiectul B, insa care este costul de oportunitate rezultat din selectarea acestui proiect? Raspunsul este: 45.000 USD.

Constrangerile si presupunerile:

Un proiect poate avea un numar mare de constrangeri, dintre care cele mai importante sunt: bugetul, programul, resursele, timpul, calitatea si continutul.  Presupunerile sunt lucruri care presupunem ca sunt adevarate, dar care se pot dovedi false pe parcursul proiectului. Sponsorul, echipa de proiect si alti beneficiari pot ajuta in identificarea constrangerilor si presupunerilor.  Daca presupunerile se dovedesc false, iar constrangerile se schimba, planul de management poate suferi si el schimbari. Analiza presupunerilor face parte din procesul de management al riscului.

vineri, 23 octombrie 2015

Din culisele managementului de proiect

Cat de bine v-ar iesi ultimul proiect pe care l-ati coordonat daca ati avea o bagheta magica si l-ati putea executa din nou? Aceasta este puterea planificarii si a integrarii cu succes a proceselor implicate in managementul de proiect.

Olympia Tower- Bucuresti
Proiectele de constructie sunt unele dintre cele mai complexe tipuri de proiecte pentru ca implica de cele mai multe ori un numar mare de resurse umane care trebuie gestionate corespunzator, constrangeri financiare care il provoaca pe constructor sa gaseasca solutii dintre cele mai ingenioase si termene de livrare rareori suficient de lungi pentru volumul de lucrari care trebuie executate. Project Management Institute (PMI) a lansat un ghid in care detaliaza etapele, procesele si instrumentele pe care un manager de proiect trebuie sa le urmareasca pentru ca proiectul pe care il coordoneaza sa aiba succes. Am studiat acest ghid, ne-am consultat cu specialistii OCTAGON care coordoneaza proiecte de peste 10 ani, iar in saptamanile urmatoare vom puncta cele mai importante aspecte ale managementului de proiect, in cadrul unor articole care ne-am dori sa fie surse utile de informare pentru toti constructorii.

PLANURILE DE MANAGEMENT:
Planul de management al oricarui proiect, indiferent de industrie sau de continut, include 9 planuri de management: managementul continutului, al timpului, al costurilor, al calitatii, al resurselor umane, al comunicarii, al riscului, al achizitiilor si al beneficiarilor. Aceste planuri sunt realizate de catre echipa de proiect sub coordonarea managerului de proiect si integrate ulterior in planul de management al proiectului.
Green Gate- Bucuresti
PROCESELE MANAGEMENTULUI DE PROIECT        
Orice proiect urmeaza 5 etape, de la debut pana la livrarea produsului final:
·         Initiere
·         Planificare
·         Executie
·         Monitorizare si control
·         Inchidere

In initiere este definit continutul proiectului, resursele financiare sunt angajate, beneficiarii interni si externi ai proiectului sunt identificati si managerul de proiect este selectat. Aceste informatii sunt cuprinse in registrul beneficiarilor si in carta proiectului- documentul care autorizeaza inceperea proiectului si care este semnat de sponsorul proiectului. Scopul principal este armonizarea asteptarilor beneficiarilor cu scopul proiectului.

PLANIFICAREA:
Dupa ce este aprobat, proiectul trece in faza de planificare unde sunt create planurile de management- managementul timpului, managementul costurilor, managementul resurselor umane etc- si documentele necesare pentru derularea proiectului. Este etapa in care obiectivele proiectului sunt definite si rafinate. Informatii noi despre proiect apar pe parcurs si pot solicita planificare suplimentara, un proces denumit elaborare progresiva.
Pasajul subteran de la Piata Presei Libere- Bucuresti

De multe ori managerii de proiect se apuca de lucru inainte de a planifica actiunile corespunzator ceea ce conduce la ineficienta, greseli, conflice si munca suplimentara inutila.  Un alt aspect important este faptul ca timpul petrecut pentru planificare este diferit pentru fiecare proiect in parte. Un proiect cu o prioritate mare, un termen limita strans si care nu admite variatii mari va necesita mai multa planificare fata de un proiect cu o prioritate mica si un program mai flexibil.

Unele proiecte nu pot fi planificate in detaliu de la inceput, pentru ca nu exista suficiente date. Aceste proiecte sunt organizate in faze sau folosesc o abordare de tip ciclu de viata adaptativ, in care doar prima etapa este detaliata, restul etapelor fiind planificate pe masura ce proiectul avanseaza.
Toata lumea- managerul de proiect, echipa, beneficiarii interni si externi- trebuie implicata in planificare. Pentru planificare, pe langa informatiile legate de proiect, managerul de proiect poate folosi si date istorice- informatii din proiectele anterioare ale companiei, politici ale companiei si articole din revistele de specialitate.

EXECUTIA:
In faza de executie echipa realizeaza sarcinile conform proceselor si procedurilor stabilite in faza de planificare. Este faza cea mai lunga si cea mai solicitanta a unui proiect. Managerul de proiect trebuie sa coordononeze oamenii si sa gestioneze resursele, sa armonizeze asteptarile beneficiarilor si sa integreze activitatile in conformitate cu planul de management. In timpul executiei rezultatele pot determina planificari suplimentare, cereri de schimbare din partea beneficiarilor si modificari ale planului de management.
PC Business Center- Bucuresti
MONITORIZAREA SI CONTROLUL:
Pe masura ce proiectul este executat, rezultatele muncii sunt inregistrate in monitorizare & control, procesul care confirma ca proiectul nu se abate de la obiectivele stabilite initial.  Daca se constata variatii fata de plan, impactul acestora asupra proiectului este evaluat pentru a determina cele mai bune optiuni de gestionare a acestui impact.

INCHIDEREA:
 Dupa ce munca a fost executata si evaluata proiectul ajunge in etapa finala: inchiderea.  Este etapa in care executantul obtine acceptanta de la client sau de la sponsor, documenteaza lectiile invatate si arhiveaza toate documentele relevante. Tot in aceasta faza managerul de proiect realizeaza evaluarea membrilor echipei, scrie recomandari si elibereaza resursele umane pentru a merge la un alt proiect. Unele proiecte pot fi terminate premature. Acestea sunt proiecte abandonate, amanate si proiecte aflate intr-o situatie critica.


Multe proiecte nu sunt inchise in mod oficial. Uneori managerul de proiect pleaca la urmatorul proiect fara sa inchida proiectul, alteori munca la proiect pur si simplu inceteaza, iar alteori prioritatea proiectului scade. Ignorarea acestei etape este o greseala foarte mare intrucat munca realizata in timpul acestui proces este extreme de importanta atat pentru executant cat si pentru client.

joi, 22 octombrie 2015

Ziarul Financiar:Octagon- Dezvoltarea pietei de birouri va genera o crestere a cererii pentru locuinte

Compania de constructii Octagon estimeaza pentru anul acesta o cifra de afaceri de circa 30 de milioane de euro, cu 130% mai mare comparativ cu 2014.

„Cele mai mari cresteri pe piata constructiilor pot fi observate în segmentele rezidenţial, birouri si logistica. Seg­men­tul de birouri ramane foarte dinamic, iar noi am resimtit be­neficiile acestei cresteri, intrucat majoritatea proiectelor con­tractate anul acesta sunt proiecte de birouri“, spune Ignatiadis.

Alexandros Ignatiadis- CEO Octagon

Ziarul Financiar: Care sunt proiectele la care lucrati in prezent si care dintre ele au fost castigate anul acesta?

Alexandros Ignatiadis: In prezent lucram la trei proiecte foarte importante pentru portofoliul nostru in ceea ce priveste valoarea, dimensiunile, complexitatea lucrarilor executate si relatia cu dezvoltatorii. Octagon este antreprenor general pentru corpurile C si A ale proiectului de birouri Hermes Business Campus. Corpul A este ultimul construit in cadrul acestui complex, dezvoltat de Atenor Group. Proiectul este in stadiul de executie a lucrarilor de structura. Cladirea va avea o suprafata construita de aproximativ 40.000 mp- cea mai mare dintre cele trei corpuri- 4 subsoluri si 8 etaje. In iarna vom livra a doua cladire din complexul de birouri, corpul C, unde executam lucrari de arhitectura, instalatii si HVAC. Luna aceasta am inceput lucrarile de fundatii speciale si incinta pentru cele doua cladiri de birouri incluse in complexul Orhideea Towers, situat pe Str. Orhideelor Nr. 6 in Bucuresti. Cele doua turnuri vor avea 13 si 17 etaje si o suprafata totala de 37.000 mp. Dezvoltatorul proiectului este fondul austriac de investitii CA Immo.

Ziarul Financiar:Ce cifra de afaceri estimati pentru anul acesta si de ce mizati pe o crestere/scadere/stagnare?

Alexandros Ignatiadis: Anul acesta estimam o cifra de afaceri de 30 de milioane de euro, in crestere fata de cifra de afaceri inregistrata la finalul lui 2014: 12,7 mil. euro. Pentru noi anul 2015 a fost un an foarte bun in ceea ce priveste numarul si valoarea proiectelor contractate, iar cresterea va fi generata de acesti factori.

Ziarul Financiar: Care sunt sectoarele din domeniul constructiilor care merg cel mai bine in prezent (birouri, rezidential, retail, infrastructura)?

Alexandros Ignatiadis- CEO Octagon
Alexandros Ignatiadis: Cele mai mari cresteri pe piata constructiilor pot fi observate in segmentele rezidential, birouri si logistica. Segmentul de birouri ramane foarte dinamic, iar noi am resimtit beneficiile acestei cresteri, intrucat majoritatea proiectelor contractate anul acesta sunt proiecte de birouri. Dezvoltarea pietei de birouri va genera o crestere a cererii pentru locuinte. Investitorii vor raspunde acestei cereri, iar investitiile in proiecte rezidentiale vor fi mai mari decat in anii precedenti. Aceasa crestere a rezidentialului se datoreaza si cotei reduse a TVA-ului la 5% pentru locuintele noi a caror valoare nu depaseste 450.000 de lei (aproximativ 100.000 de euro) conform Noului Cod Fiscal care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016

Ziarul Financiar: Aveti proiecte in strainatate? Daca da, puteti detalia?

Alexandros Ignatiadis: Din cauza situatiei politice din zona, in ultimele 6 luni, activitatea in Iraq – unde operam din 2011 – s-a diminuat, insa acum ne pregatim sa incepem un nou proiect pentru Agentia Nationala a Apelor din Baghdad. Octagon va realiza constructia fundatiilor speciale pentru o statie de tratare a apei – Unified Water Project of Al-Tarmiya & Al-Taji. Exploram si alte regiuni mai apropiate de casa, insa momentan suntem la nivel de discutii.

Ziarul Financiar: Care sunt cele mai mari oportunitati, respectiv provocari in piata locala a constructiilor in prezent?

Alexandros Ignatiadis: Este evident ca oportunitati de crestere exista, iar sectoarele care merg cel mai bine sunt cele in care experienta noastra este de necontestat. Principalele noastre provocari sunt sa crestem protitabilitatea companiei , sa consolidam cota de piata pe care o detinem si sa continuam sa depasim asteptarile clientilor nostri prin imbunatatirea constanta a serviciilor oferite.

Ziarul Financiar: Considerati ca revenirea de care se bucura in ultima vreme piata constructiilor este una sanatoasa, sustenabila?

Alexandros Ignatiadis: Cresterea pietei private este una sustenabila in conditiile in care nu va aparea o criza financiara majora pe plan international. Totusi, per ansamblul pietei de constructii, lucrurile nu stau asa de bine datorita lipsei de investitii in sectorul public. Din pacate, datorita ciclului electoral prevazut pentru 2016, nu asteptam sa se schimbe in bine situatia nici in viitorul apropiat.

Ziarul Financiar: Cati angajati aveti in prezent? Ati mai facut angajari anul acesta sau mai aveti in plan sa faceti angajari?

Alexandros Ignatiadis: In 2015 avem 204 angajati. Echipa s-a extins anul acesta, iar proiectele la care lucram in prezent cu siguranta vor genera oportunitati noi de dezvoltare.




vineri, 16 octombrie 2015

10 proiecte de succes executate de OCTAGON: Hermes Business Campus- o poveste de succes bazata pe efort sustinut si incredere

Cinci ani de munca asidua, o echipa mare mobilizata pe santier 24 din 24 de ore, lucrari geotehnice si civile complexe executate uneori in conditii meteorologice si tehnice dificile si un rezultat pe masura eforturilor depuse: un complex de birouri modern, “verde”, inchiriat aproape in totalitate. Pentru OCTAGON, Hermes Business Campus este primul proiect de antrepriza generala din portofoliu la care lucreaza in continuare la foc automat. Pentru dezvoltator- grupul belgian Atenor este prima investitie si primul succes inregistrat pe piata din Romania. Iar pentru chiriasi este locul unde isi petrec cea mai mare parte a zilei si unde au parte de tot confortul necesar pentru a se putea concentra si a-si putea realiza obiectivele.

Hernes Business Campus- corp B
CONFIGURATIA:
Complexul de birouri, situat pe Blvd. Dimitrie Pompeiu Nr. 5- 7, este format din 3 cladiri cu regim de inaltime 4S+P+8E+T, respectiv corpurile A, B si C. Dezvoltatorul si-a propus sa realizeze proiectul in mai multe faze, pe un teren cu o suprafata de 15.000 mp. In final, Hermes Business Campus va avea o suprafata construita totala de aproximativ 130.000 mp.

INFRASTRUCTURA & SUPRASTRUCTURA:
Fundarea si infrastructura sunt realizate cu un radier general din beton armat cu o grosime de 140 cm si incinta imprejmuita cu perete mulat din beton armat, gros de 80 cm pe inaltimea subsolurilor. Sistemul structural suprateran este, de asemenea, mixt, alcatuit din cadre si nuclee din beton armat. Pe alocuri, pentru asigurarea stabilitatii si limitarea deplasarilor, se vor adauga pereti din beton armat.


Hermes Business Campus- corp B
CORPUL B:
Constructia proiectului a debutat in decembrie 2010, cand OCTAGON a fost desemnat antreprenor pentru executia lucrarilor geotehnice la corpul B. Cladirea are are o suprafață închiriabilă de 37.000mp, 8 etaje și 4 subsoluri. OCTAGON  a executat excavarea in sistem top- down, pereți mulati, infrastructura: lucrari de metal si beton pentru nivelurile -1, -2, -3, -4 subterane si suprastructura clădirii. Trei sute de oameni au lucrat la construcția cladirii și s-au folosit 31.000 mc de beton si 3.600 tone de armatura. Cladirea a primit certificarea BREEAM cu calificativul excelent pentru arhitectura si constructie.

Fatada, de tip perete cortina in sistem structural, este impartita in registre orizontale alternative, transparente si opace din sticla termoizolanta cu calitati energetice superioare. Registrele opace din dreptul parapetilor sunt realizate din panouri termoizolante multistrat. In structura fatadei au fost integrate panouri fotovoltaice.

Finisajele interioare pentru zona de acces, dar si pentru holuri si receptii utilizeaza o mixtura de materiale de inalta calitate. Peretii interiori, sunt finisati cu panouri din sticla sau structuri din fibra de ciment.

Designul permite o inertie termica scazuta si o conductivitate ridicata, fiind foarte eficient din punct de vedere energetic. Acestea asigura si o izolare fonica, avand un strat absorbant din punct de vedere acustic, montat pe intreaga suprafata a plafonului.

“OCTAGON a dat dovada de flexibilitate si eficienta in gestionarea evenimentelor neasteptate. Compania are capacitatea de a executa lucrari de constructie in cadrul proiectelor de dimensiuni mari, a dat dovada de o organizare eficienta si a respectat termenul de livrare.” a declarat Atenor Group la receptia cladirii.


CORPUL C:

Hermes Business Campus corp C
In toamna anului 2014 OCTAGON a inceput sa construiasca fundatia pentru a doua cladire a complexului: corp C. Compania a executat lucrari geotehnice: pereți mulati D800, piloti forați D1.000, piloti forați D1.500, radier si grinda de coronament si constructia suprastructurii.
Incintele subsolurilor cladirilor B si C sunt alipite, astfel incat parcarile subterane vor comunica. Fiecare subsol este impartit in 3 ploturi, cu o suprafata de aproximativ 1.000 m/plot. 

In prima etapa OCTAGON a realizat o sapatura generala pana la nivelul -0,65, urmata de executatia simultana a peretilor mulati si a pilotilor forati. Incinta include 77 de piloti forati.  Una dintre dificultatile intampinate de constructor in momentul in care a executat sapaturile a fost legata de zona de parcare subterana deja construita. Intrucat planseele acestei parcari nu puteau suporta greutatile transmise de utilajul care efectua sapatura, a fost necesara executia unui drum tehnologic de acces.

Hermes Business Campus- corp C
Corpul C are o suprafata de 37.000 mp, 8 etaje si patru subsoluri. Dezvoltatorul a aplicat aceeasi strategie “verde” pentru construcția cladirii, care este in curs de obtinere a certificarii BREEAM. La finalul lui 2015 OCTAGON va livra si lucrarile de arhitectura, instalatii, electrice, sanitare si HVAC.





CORPUL A:
Calitatea lucrarilor executate de OCTAGON pentru primele doua cladiri ale complexului Hermes Business Campus i-a adus companiei o noua provocare: constructia corpului A, ultimul prevazut de dezvoltator în acest proiect. Cladirea este in faza incipienta de constructie, iar OCTAGON lucreaza la executia fundatiei, folosind tehnologia top- down care permite realizarea simultana a subsolurilor și a nivelelor supraterane, utilizata si pentru constructia fundatiilor cladirilor B si C. La final, cladirea va avea 8 etaje si 4 subsoluri dispuse pe o suprafata de aproximativ 40.000 mp. Corpul A va fi livrat în 2016.
Hermes Business Campus- corp A
Cladirile C si A dispun fiecare de un atrium de dimensiuni importante. In atrium, deplasarea pe verticala este asigurata de lifturi panoramice.


miercuri, 14 octombrie 2015

Wall Street: OCTAGON tinteste afaceri de peste 30 mil. euro in acest an dupa contractarea noului proiect Orhideea Towers al CA Immo

Octagon Contracting & Engineering, una dintre cele mai importante companii specializate in constructii la nivel local, mizeaza pe o crestere a business-ului la peste 30 de milioane de euro in acest an, o evolutie pozitiva marcata si de noile proiecte din portofoliu, asa cum este cazul cladirii de birouri Orhideea Towers, dezvoltata de catre austriecii de la CA Immo.

Octagon a fost desemnat antreprenor de constructii geotehnice pentru proiectul de birouri Orhideea Towers, dezvoltat de CA Immo, unul dintre cele mai active fonduri de investitii in constructii din Romania.
Orhideea Towers

Constructorul va executa lucrari de fundatii speciale si incinta pentru cele doua cladiri de birouri, iar lucrarile pe care le va realiza Octagon includ excavatie generala, pereti mulati, piloti forati si epuismente, acestea urmand sa fie livrate in februarie 2016. Octagon tinteste afaceri de peste 30 mil. euro in acest an dupa contractarea noului proiect Orhideea Towers al CA Immo

"Pentru Octagon anul 2015 este foarte important. Implinim 10 ani, ne-am extins echipa si muncim foarte mult pentru ca avem in derulare un numar mare de lucrari geotehnice si civile. Proiectul Orhideea Towers, demarat in luna octombrie, este unul foarte important si suntem increzatori ca parteneriatul cu CA Immo se va derula in cele mai bune conditii si suntem pregatiti sa executam un proiect complex din punct de vedere tehnic, ale carui provocari ne vor ajuta sa ne consolidam experienta in segmentul de birouri”, a declarat Alexandros Ignatiadis, CEO al Octagon, care a precizat pentru wall-street.ro ca business-ul va consemna o crestere in acest an, dar cu o scadere a profitabilitatii.


Alexandros Ignatiadis, CEO OCTAGON
Proiectul de birouri Orhideea Towers este localizat in zona Orhideelor din sectorul 6. Cele doua turnuri de birouri vor avea 13 si 17 etaje si o suprafata inchiriabila totala de 37.000 mp.

Intrebat despre planurile pentru anul viitor, seful Octagon a precizat ca grupul urmareste sa isi consolideze afacerea si mizeaza pe o crestere a profitabilitatii.

“Birourile isi vor continua cresterea in piata, lucru care va genera o crestere a cererii pentru locuinte. Urmeaza investitii in zona rezidentiala, marcata inca de o prudenta bancara, ce ar putea genera un nou boom imobiliar, similar celui din 2007. Optimismul si exuberanta agentilor imobiliari trebuie insa ponderata”, a declarat Alexandros Ignatiadis.

In opinia acestuia, cele mai mari cresteri din piata vor fi generate de domeniul rezidential, urmat de birouri si de logistica.

Octagon Contracting & Engineering numara in prezent 200 de angajati, numarul de mp construiti a crescut considerabil, iar valoarea proiectelor contractate doar in prima jumatate a anului a depasit 25 milioane de euro.

In prezent, Octagon este antreprenor general in cadrul complexului de birouri Hermes Business Campus (Blvd. Dimitrie Pompeiu Nr. 5- 7, Bucuresti), unde executa lucrari de arhitectura, instalatii si HVAC la corpul C si lucrari de structura la corpul A. In 2015 Octagon a livrat lucrari geotehnice pentru proiectele: pasaj subteran la Piata Presei Libere, cladirea de birouri Timpuri Noi, situata la intersectia strazilor Nerva Traian si Splaiul Unirii si City Park Mall Constanta.

Printre cele mai importante proiecte realizate de catre Octagon la nivel local se numara Green Court (Corp A si B), City Park Mall Constanta si complexul de birouri Timpuri Noi, proiectul de birouri Sky Tower, cea mai inalta cladire din Romania, centrul de cultura si birouri The Ark, iar valoarea totala a proiectelor construite pana in prezent se ridica la 125 de milioane de euro. Octagon detine in momentul de fata doua sucursale – una in Romania si alta in Irak.

Principalii concurenti ai Octagon la nivel local sunt Bog’Art, Conarg AG sau Apolodor.

vineri, 9 octombrie 2015

Cele mai scumpe cladiri din lume

Sunt inalte, construite din cele mai eficiente materiale, au cele mai spectaculoase facilitati si mobilier interior de la cele mai luxoase branduri, acestea sunt principalele caracteristici ale celor mai scumpe cladiri din lume. Topul include hoteluri, cladiri rezidentiale si de birouri.

1.  HOTELUL WYNN,  Las Vegas = 2,7 miliarde USD
Construit in 2005, hotelul WYNN considerat cu usurinta cea mai scumpa cladire din “Orasul Pacatelor” a castigat aproape toate premiile pentru excelenta in arhitectura.  Fiecare colt al hotelului WYNN este “scaldat” in lux, de la showroom-ul Ferrari- Masserati din interiorul hotelului, pana la cluburile de noapte Tryst, faimoase pentru cascada de 27 m si lacul interior.

Hotel Wynn
 
2. ANTILLIA RESIDENCE, Mumbai=  2 miliarde USD

Antilila este o cladire cu 27 de etaje (173 m inaltime) construita in 2010, in  Mumbai,  pentru omul de afaceri indian Mukesh Ambani, CEO al companiei Reliance Industries. Este cea mai scumpa si cea mai mare locuinta din lume. Sase sute de angajati se ocupa permanent de intretinerea cladirii. Antillia a fost denumita astfel dupa insula mitica din Oceanul Atlantic, Antillia. Constructia este inspirata de Gradinile Atarnatoare din Babilon.

Antillia Residence

3. TURNUL TAIPEI 101, Taiwan = 1,8 miliarde USD

Turnul Taipei 101 are acelasi numar de etaje si include spatii pentru comunicatii, conferinte, fitness, biblioteca, birouri, restaurant si retail. Cu o inaltime de 509 metri centrul industriei financiare a fost proiectat pentru a face fata taifunelor si cutremurelor dese din regiune.

Taipei  Tower

4. HOTEL & CASINO BELLAGIO, Las Vegas = 1,6 miliarde USD
Complexul, construit in 1998, este probabil cunoscut cel mai bine datorita fantanei iconice care a primit un impuls cultural imens dupa ce a aparut in reeditarea filmului Ocean’s Eleven in 2001. Bellagio ramane in continuare unul dintre cele mai scumpe hoteluri din Las Vegas.


Bellagio Hotel

5. STADIONUL WEMBLEY, Londra = 1,5 miliarde USD

Este un stadion de fotbal localizat in Wembley Park, in N Londrei, deschis in 2007 pe locatia vechiliul stadion construit  in 1923. Cu o capacitate de 90,000 de locuri, este al doilea cel mai mare stadion din Europa si stadionul echipei nationale a Angliei.

Wembley

6. BURJ KHALIFA, Dubai = 1,5 miliarde USD
Proiectat de arhitectul Adrian Smith, Burj Khalifa este cea mai inalta cladire din lume, cu o inaltime de 828 de metri. Turnul va gazdui cateva marci de renume, precum Armani. Costul inchirierii este de 4,000 USD pentru 0,09 mp.

Hotel Burj Khalifa

7. SHANGHAI WORLD FINANCIAL CENTER, Shanghai = 1,2 miliarde USD
Cladirea include spatii de birouri, hotel, retail si parcari. Shaghai World Financial Center se afla pe locul trei in topul celor mai inalte cladiri din lume, cu o inaltime de 487 de metri si 101 etaje. Centrul este faimos pentru faptul ca gazduieste Park Hyatt, cel mai inalt hotel din lume.

Shanghai World Center

8. BANCA CHINEI, Hong Kong = 1 miliard USD
Turnul bancii Chinei este o cladire de birouri cu 72 de etaje. Primele 19 etaje sunt ocupate de birourile bancii Chinei. Cu o inaltime de 368 de metri cladirea este prima din lume care a depasit inaltimea de 305 metri atinsa de cele mai inalte cladiri din SUA. Vizitatorii pot urca pe puntile de observatie de la etajele 43 si 70 pentru o vedere panoramica asupra orasului.

Banca Chinei

9. MANDALAY BAY, Las Vegas = 950 milioane USD
Complexul de lux  Mandalay Bay, situat in Las Vegas (Nevada)  are 43 de etaje si include hoteluri si casinouri. Patru etaje (de la 35 la 39) sunt ocupate de hotelul de 5 stele si cinci diamante AAA Four Seasons.
Mandalay Bay