miercuri, 18 noiembrie 2015

Bursa Constructiilor: Alexandros Ignatiadis, CEO Octagon- Avem lucrari contractate in valoare de 27 mil. euro

Octagon Contracting & Engineering va incheia anul acesta cu o cifra de afaceri de 30 milioane de euro, in creştere cu 130% fata de 2014, dupa cum a estimat Alexandros Ignatiadis, CEO Octagon, intr-un interviu pentru Bursa Constructiilor

Bursa Constructiilor: Cu ce cifra de afaceri si ce profit estimati ca va incheia Octagon anul 2015?

Alexandros Ignatiadis: Pentru finalul anului 2015 estimam o cifra de afaceri de 30 mil. Euro, cu 130% mai mare comparativ cu anul 2014.

Bursa Constructiilor: Care este valoarea totala a lucrarilor contractate in acest an?

Alexandros Ignatiadis: Valoarea totala a lucrarilor contractate pana in luna octombrie 2015 este 27 mil. euro.

Bursa Constructiilor: Care sunt cele mai mari lucrari pe care le aveti in derulare? Va rog precizati valoarea lor.

Alexandros Ignatiadis: Cele mai mari proiecte pe care le avem in derulare sunt: complexele de birouri Hermes Business Campus si Orhideea Towers. Octagon este antreprenor general pentru corpurile C si A ale proiectului de birouri Hermes Business Campus. Corpul A este ultimul construit in cadrul acestui complex, dezvoltat de Atenor Group. Proiectul este in stadiul de executie a lucrarilor de structura. Cladirea va avea o suprafata construita de aproximativ 40.000 mp- cea mai mare dintre cele trei corpuri- 4 subsoluri si 8 etaje. In iarna vom livra a doua cladire din complexul de birouri, corpul C, unde executam lucrari de arhitectura, instalatii si HVAC. Luna aceasta am inceput lucrarile de fundatii speciale si incinta pentru cele doua cladiri de birouri incluse in complexul Orhideea Towers, situat pe Str. Orhideelor Nr. 6 in Bucuresti. Cele doua turnuri vor avea 13 si 17 etaje si o suprafata totala de 37.000 mp. Dezvoltatorul proiectului este fondul austriac de investitii CA Immo.

Hermes Business Campus, corp C- Blvd. Dimitrie Pompeiu, Bucuresti
Bursa Constructiilor: Cum apreciati evolutia pietei constructiilor in acest an si ce prognoze aveti in acest sens pe termen mediu si lung?

Alexandros Ignatiadis: Trei segmente ale pietei constructiilor au fost marcate de crestere anul acesta: rezidential, birouri si logistica. Piata birourilor, care s-a dezvoltat puternic in ultimii ani a continuat sa creasca si anul acesta. Majoritatea proiectelor la care am lucrat in 2015, dar si in anii precedenti, sunt proiecte de birouri. Piata rezidentiala, al carei ritm de crestere a fost mai lent dupa criza financiara este acum impulsionata de dezvoltarea pietei de birouri, dar si de reducerea cotei TVA-ului la 5% pentru locuintele noi a caror valoare nu depaseste 450.000 de lei (aproximativ 100.000 de euro) conform Noului Cod Fiscal care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016. Vom observa investitii mai mari pe aceasta piata din partea investitorilor care vor raspunde cererii de locuinte in crestere.

Bursa Constructiilor: Exista opinii ca piata noastra imobiliara risca sa se confrunte cu o noua bula speculativa, desi preturile nu au o rata de crestere atat de mare ca in perioada 2006-2008. Cum comentati?

Alexandros Ignatiadis: La ora actuala, nu se intrunesc conditiile necesare pentru crearea unei noi bule imobiliare, din urmatoarele motive: preturile terenurilor sunt stabile, rata fondurilor proprii este mult mai buna fata de perioada 2006 – 2008 si toti jucatorii din piata sunt mult mai maturi si precauti, incepand cu bancile si institutiile financiare si terminand cu dezvoltatorii, agentii imobiliari si consultantii.

Orhideea Towers- Str. Orhideelor, Bucuresti
Bursa Constructiilor: Din ce sector al pietei noastre imobiliare vin cele mai multe comenzi pentru constructori?

Alexandros Ignatiadis: Asa cum am mentionat anterior, birourile, rezidentialul si logistica sunt segmentele care genereaza cele mai multe proiecte in aceasta perioada si implicit cele mai multe comenzi pentru constructori. In 2015, pentru Octagon, comenzile si contractele mari au venit preponderent din sectorul de birouri si cel rezidential.

Bursa Constructiilor: Cum au evoluat, din perspectiva dumneavoastra, lucrarile publice de infrastructura in 2015 fata de 2014?

Alexandros Ignatiadis: Lipsa de investitii in sectorul public nu a influentat pozitiv lucrarile de infrastructura in 2015. Din pacate, din cauza ciclului electoral prevazut pentru 2016, nu ne asteptam la o imbunatatire a evolutiei acestui segment nici in viitorul apropiat.

Bursa Constructiilor: Care sunt principalele probleme cu care va confruntati pe piata noastra?

Alexandros Ignatiadis: Octagon se confrunta cu aceleasi probleme cu care se confrunta toti constructorii intr-o piata in care competitivitate este foarte mare, resursele sunt limitate, iar situatia economica este dependenta de evolutia finaciara globala. In fiecare an am reusit insa sa depasim obstacolele si sa ne mentim focusul in directia cresterii protitabilitatii companiei si consolidarii cotei de piata pe care o detinem. Ne-am concentrat, de asemenea, toate eforturile spre imbunatatirea constanta a serviciilor oferite si depasirea asteptarilor clientilor nostri.

Bursa Constructiilor: Cum au evoluat, in acest an, afacerile companiei in Irak? Mai sunt oportunitati de afaceri acolo pentru constructorii autohtoni?

Alexandros Ignatiadis: Situatia politica din zona a condus la o diminuare in ultimele 6 luni a activitatii noastre din Iraq, insa acum ne pregatim sa incepem un nou proiect pentru Agentia Nationala a Apelor din Baghdad. Octagon va realiza constructia fundatiilor speciale pentru o statie de tratare a apei – Unified Water Project of Al-Tarmiya & Al-Taji. Sa nu uitam ca Irak-ul este o tara in reconstructie, situatie care genereaza oportunitati de dezvoltare pentru investitorii din toate industriile. Cei care isi propun sa se extinda in Irak trebuie sa se inarmeze insa cu rabdare si perseverenta pentru ca lucrurile se intampla intr-un ritm mai lent decat in alte tari. Noi suntem acolo din 2011, am avut proiecte inca de la inceput, au fost si perioade dificile, dar nu am renuntat si rezultatul este faptul ca incepem un nou proiect anul acesta.

Bursa Constructiilor: Ce lucrari mari aveti acum in derulare in Turcia, Grecia si Bulgaria?

Alexandros Ignatiadis: In cei 10 ani de activitate am avut proiecte in toate cele trei tari, printre aceste numarandu-se centrala cu caz natural din Samsun (Turcia) si cladirea de birouri City Tower din Sofia (Bulgaria), dar in acest moment ne concentram toate resursele si eforturile pe proiectele din Romania si din Irak. Volumul de munca din Romania este destul de mare si ne solicita toata atentia in acest moment.

Bursa Constructiilor: Care sunt planurile de dezvoltare ale Octagon in tara noastra, pe termen mediu si lung?

Alexandros Ignatiadis: Pentru Octagon anul 2015 este foarte important. Implinim 10 ani, ne-am extins echipa la 204 angajati, avem o cifra de afarceri cu o crestere semnificativa si muncim foarte mult pentru ca avem in derulare un numar mare proiecte. Planurile de dezvotare pentru urmatorii ani sunt prudente. Ne dorim sa crestem nu doar de dragul cresterii ci sa crestem si profitabilitatea companiei, sa consolidam cota de piata pe care o detinem si sa continuam sa depasim asteptarile clientilor nostri prin imbunatatirea constanta a serviciilor oferite.

Bursa Constructiilor: Mai achizitionati vreo companie de constructii in perioada urmatoare?

Alexandros Ignatiadis: Nu avem planuri de achizitii in perioada imediat urmatoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu