Acoperișul este o parte importantă a unei constructii intrucât oferă protecție și poate conferi personalitate clădirii. Așa cum clădirile se diferențiază prin arhitectură și acoperișurile pot fi remarcabile prin design. Sunt milioane de acoperișuri în intreaga lume, însa câteva dintre acestea sunt cu adevarat spectaculoase.
1. Hospices – Beaune, Burgundia, Franța
Oamenilor le place să viziteze regiunea Burgundia din Franța pentru că acolo pot gasi o varietate mare de vinuri, dar la fel de fascinante sunt și acoperișurile clădirilor Hospices Beaune. Aceste spitale și clinici au fost construite în secolul al XV-lea, iar acoperișurile lor atrag atenția prin design și armonie cromatică.
2. Templul Thean Hou – Kuala Lumpur, Malaezia
Deși acest omagiu adus zeiței al cărei nume inseamna “Mamă Cerească” în dialectul cantonez, pare să dateze din vremuri antice, acest templu are doar aproximativ 250 de ani vechime. Decorațiunile de pe acoperiș includ țiglă multicoloră și mulți dragoni.
3. Opera din Sydney- Australia
Formele curbate care compun acoperișul opereui fac această structură unică în lume. Fiecare dintre “cochilii” este de fapt un panou din beton prefabricat acoperit de peste un million de plăci de țiglă suedeză. Construcția clădirii a durat 14 ani și a costat aproximativ 102 mil. dolari australieni. Bugetul alocat inițial a fost de 13 ori mai mic.
4. Casele cu acoperișuri din țiglă roșie- Orașul vechi – Dubrovnik, Croația
Aceste acoperișuri par destul de noi pentru o așezare cu o vechime de 1.300 de ani, nu-i așa? Orașul Dubrovnik a fost asediat între 1991 și 1992 de către armatele sârbe, iar orașul vechi a fost distrus aproape în totalitate. Așezarea a fost bombardată pentru că armatele nu au putut să pătrundă în Dubrovnik, un oraș inconjurat de pereți de piatră groși.
5. Olympia Park – Munchen, Germania
Așa cum sugerează și numele, aceste clădiri au fost construite pentru Jocurile Olimpice de Vară din 1972, care au avut loc în Munchen. Acoperișurile nu sunt solide și sunt construite dintr-un material lucios, ușor. Spre deosebire de restul clădirilor istorice, pe acoperișul Stadionului Olimpic se poate merge.
6. Catedrala Sf. Ștefan – Viena, Austria
Acoperișul catedralei datează din sec. al XIV-lea și este acoperit cu 230.000 de plăci multicolore de țiglă. Pe lângă tiparele geometrice, aceste plăci de țiglă formează și imagini, inclusiv steme și un uliu cu două capete. În plus, acoperișul este atât de abrupt, încât nu poate fi spălat decât de apa de ploaie.
7. Grand Palace – Bangkok, Thailanda
Așa cum puteți vedea, regele Tailandei, care locuiește in acest palat are gusturi foarte bune. Palatul se întinde pe o suprafață de 2,2 mil. mp, iar decorațiunile acoperișului sunt complexe, frumoase și încarcate cu simboluri apartinând culturii și istoriei Thailandei.
8. Acoperișurile din Santorini, Grecia
Dacă judecăm clădirile din insula grecească Santorini după acoperișuri, toate par să găzduiască familii regale, dar nu este deloc așa. Acoperișurile albe din calcar sunt practice pentru că reflectă razele soarelui pentru a menține răcoarea în interiorul clădirilor. Și pentru că plouă foarte puțin, există cisterne, plasate strategic lângă acoperișuri, pentru a colecta apa de ploaie.
companie fondata in 2005, care a reusit de-a lungul celor 8 ani de activitate sa isi consolideze pozitia in domeniul constructiilor geotehnice si civile
joi, 19 noiembrie 2015
miercuri, 18 noiembrie 2015
Bursa Constructiilor: Alexandros Ignatiadis, CEO Octagon- Avem lucrari contractate in valoare de 27 mil. euro
Octagon Contracting & Engineering va incheia anul acesta cu o cifra de afaceri de 30 milioane de euro, in creştere cu 130% fata de 2014, dupa cum a estimat Alexandros Ignatiadis, CEO Octagon, intr-un interviu pentru Bursa Constructiilor
Bursa Constructiilor: Cu ce cifra de afaceri si ce profit estimati ca va incheia Octagon anul 2015?
Alexandros Ignatiadis: Pentru finalul anului 2015 estimam o cifra de afaceri de 30 mil. Euro, cu 130% mai mare comparativ cu anul 2014.
Bursa Constructiilor: Care este valoarea totala a lucrarilor contractate in acest an?
Alexandros Ignatiadis: Valoarea totala a lucrarilor contractate pana in luna octombrie 2015 este 27 mil. euro.
Bursa Constructiilor: Care sunt cele mai mari lucrari pe care le aveti in derulare? Va rog precizati valoarea lor.
Alexandros Ignatiadis: Cele mai mari proiecte pe care le avem in derulare sunt: complexele de birouri Hermes Business Campus si Orhideea Towers. Octagon este antreprenor general pentru corpurile C si A ale proiectului de birouri Hermes Business Campus. Corpul A este ultimul construit in cadrul acestui complex, dezvoltat de Atenor Group. Proiectul este in stadiul de executie a lucrarilor de structura. Cladirea va avea o suprafata construita de aproximativ 40.000 mp- cea mai mare dintre cele trei corpuri- 4 subsoluri si 8 etaje. In iarna vom livra a doua cladire din complexul de birouri, corpul C, unde executam lucrari de arhitectura, instalatii si HVAC. Luna aceasta am inceput lucrarile de fundatii speciale si incinta pentru cele doua cladiri de birouri incluse in complexul Orhideea Towers, situat pe Str. Orhideelor Nr. 6 in Bucuresti. Cele doua turnuri vor avea 13 si 17 etaje si o suprafata totala de 37.000 mp. Dezvoltatorul proiectului este fondul austriac de investitii CA Immo.
Bursa Constructiilor: Cum apreciati evolutia pietei constructiilor in acest an si ce prognoze aveti in acest sens pe termen mediu si lung?
Alexandros Ignatiadis: Trei segmente ale pietei constructiilor au fost marcate de crestere anul acesta: rezidential, birouri si logistica. Piata birourilor, care s-a dezvoltat puternic in ultimii ani a continuat sa creasca si anul acesta. Majoritatea proiectelor la care am lucrat in 2015, dar si in anii precedenti, sunt proiecte de birouri. Piata rezidentiala, al carei ritm de crestere a fost mai lent dupa criza financiara este acum impulsionata de dezvoltarea pietei de birouri, dar si de reducerea cotei TVA-ului la 5% pentru locuintele noi a caror valoare nu depaseste 450.000 de lei (aproximativ 100.000 de euro) conform Noului Cod Fiscal care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016. Vom observa investitii mai mari pe aceasta piata din partea investitorilor care vor raspunde cererii de locuinte in crestere.
Bursa Constructiilor: Exista opinii ca piata noastra imobiliara risca sa se confrunte cu o noua bula speculativa, desi preturile nu au o rata de crestere atat de mare ca in perioada 2006-2008. Cum comentati?
Alexandros Ignatiadis: La ora actuala, nu se intrunesc conditiile necesare pentru crearea unei noi bule imobiliare, din urmatoarele motive: preturile terenurilor sunt stabile, rata fondurilor proprii este mult mai buna fata de perioada 2006 – 2008 si toti jucatorii din piata sunt mult mai maturi si precauti, incepand cu bancile si institutiile financiare si terminand cu dezvoltatorii, agentii imobiliari si consultantii.
Bursa Constructiilor: Din ce sector al pietei noastre imobiliare vin cele mai multe comenzi pentru constructori?
Alexandros Ignatiadis: Asa cum am mentionat anterior, birourile, rezidentialul si logistica sunt segmentele care genereaza cele mai multe proiecte in aceasta perioada si implicit cele mai multe comenzi pentru constructori. In 2015, pentru Octagon, comenzile si contractele mari au venit preponderent din sectorul de birouri si cel rezidential.
Bursa Constructiilor: Cum au evoluat, din perspectiva dumneavoastra, lucrarile publice de infrastructura in 2015 fata de 2014?
Alexandros Ignatiadis: Lipsa de investitii in sectorul public nu a influentat pozitiv lucrarile de infrastructura in 2015. Din pacate, din cauza ciclului electoral prevazut pentru 2016, nu ne asteptam la o imbunatatire a evolutiei acestui segment nici in viitorul apropiat.
Bursa Constructiilor: Care sunt principalele probleme cu care va confruntati pe piata noastra?
Alexandros Ignatiadis: Octagon se confrunta cu aceleasi probleme cu care se confrunta toti constructorii intr-o piata in care competitivitate este foarte mare, resursele sunt limitate, iar situatia economica este dependenta de evolutia finaciara globala. In fiecare an am reusit insa sa depasim obstacolele si sa ne mentim focusul in directia cresterii protitabilitatii companiei si consolidarii cotei de piata pe care o detinem. Ne-am concentrat, de asemenea, toate eforturile spre imbunatatirea constanta a serviciilor oferite si depasirea asteptarilor clientilor nostri.
Bursa Constructiilor: Cum au evoluat, in acest an, afacerile companiei in Irak? Mai sunt oportunitati de afaceri acolo pentru constructorii autohtoni?
Alexandros Ignatiadis: Situatia politica din zona a condus la o diminuare in ultimele 6 luni a activitatii noastre din Iraq, insa acum ne pregatim sa incepem un nou proiect pentru Agentia Nationala a Apelor din Baghdad. Octagon va realiza constructia fundatiilor speciale pentru o statie de tratare a apei – Unified Water Project of Al-Tarmiya & Al-Taji. Sa nu uitam ca Irak-ul este o tara in reconstructie, situatie care genereaza oportunitati de dezvoltare pentru investitorii din toate industriile. Cei care isi propun sa se extinda in Irak trebuie sa se inarmeze insa cu rabdare si perseverenta pentru ca lucrurile se intampla intr-un ritm mai lent decat in alte tari. Noi suntem acolo din 2011, am avut proiecte inca de la inceput, au fost si perioade dificile, dar nu am renuntat si rezultatul este faptul ca incepem un nou proiect anul acesta.
Bursa Constructiilor: Ce lucrari mari aveti acum in derulare in Turcia, Grecia si Bulgaria?
Alexandros Ignatiadis: In cei 10 ani de activitate am avut proiecte in toate cele trei tari, printre aceste numarandu-se centrala cu caz natural din Samsun (Turcia) si cladirea de birouri City Tower din Sofia (Bulgaria), dar in acest moment ne concentram toate resursele si eforturile pe proiectele din Romania si din Irak. Volumul de munca din Romania este destul de mare si ne solicita toata atentia in acest moment.
Bursa Constructiilor: Care sunt planurile de dezvoltare ale Octagon in tara noastra, pe termen mediu si lung?
Alexandros Ignatiadis: Pentru Octagon anul 2015 este foarte important. Implinim 10 ani, ne-am extins echipa la 204 angajati, avem o cifra de afarceri cu o crestere semnificativa si muncim foarte mult pentru ca avem in derulare un numar mare proiecte. Planurile de dezvotare pentru urmatorii ani sunt prudente. Ne dorim sa crestem nu doar de dragul cresterii ci sa crestem si profitabilitatea companiei, sa consolidam cota de piata pe care o detinem si sa continuam sa depasim asteptarile clientilor nostri prin imbunatatirea constanta a serviciilor oferite.
Bursa Constructiilor: Mai achizitionati vreo companie de constructii in perioada urmatoare?
Alexandros Ignatiadis: Nu avem planuri de achizitii in perioada imediat urmatoare.
Bursa Constructiilor: Cu ce cifra de afaceri si ce profit estimati ca va incheia Octagon anul 2015?
Alexandros Ignatiadis: Pentru finalul anului 2015 estimam o cifra de afaceri de 30 mil. Euro, cu 130% mai mare comparativ cu anul 2014.
Bursa Constructiilor: Care este valoarea totala a lucrarilor contractate in acest an?
Alexandros Ignatiadis: Valoarea totala a lucrarilor contractate pana in luna octombrie 2015 este 27 mil. euro.
Bursa Constructiilor: Care sunt cele mai mari lucrari pe care le aveti in derulare? Va rog precizati valoarea lor.
Alexandros Ignatiadis: Cele mai mari proiecte pe care le avem in derulare sunt: complexele de birouri Hermes Business Campus si Orhideea Towers. Octagon este antreprenor general pentru corpurile C si A ale proiectului de birouri Hermes Business Campus. Corpul A este ultimul construit in cadrul acestui complex, dezvoltat de Atenor Group. Proiectul este in stadiul de executie a lucrarilor de structura. Cladirea va avea o suprafata construita de aproximativ 40.000 mp- cea mai mare dintre cele trei corpuri- 4 subsoluri si 8 etaje. In iarna vom livra a doua cladire din complexul de birouri, corpul C, unde executam lucrari de arhitectura, instalatii si HVAC. Luna aceasta am inceput lucrarile de fundatii speciale si incinta pentru cele doua cladiri de birouri incluse in complexul Orhideea Towers, situat pe Str. Orhideelor Nr. 6 in Bucuresti. Cele doua turnuri vor avea 13 si 17 etaje si o suprafata totala de 37.000 mp. Dezvoltatorul proiectului este fondul austriac de investitii CA Immo.
Hermes Business Campus, corp C- Blvd. Dimitrie Pompeiu, Bucuresti |
Alexandros Ignatiadis: Trei segmente ale pietei constructiilor au fost marcate de crestere anul acesta: rezidential, birouri si logistica. Piata birourilor, care s-a dezvoltat puternic in ultimii ani a continuat sa creasca si anul acesta. Majoritatea proiectelor la care am lucrat in 2015, dar si in anii precedenti, sunt proiecte de birouri. Piata rezidentiala, al carei ritm de crestere a fost mai lent dupa criza financiara este acum impulsionata de dezvoltarea pietei de birouri, dar si de reducerea cotei TVA-ului la 5% pentru locuintele noi a caror valoare nu depaseste 450.000 de lei (aproximativ 100.000 de euro) conform Noului Cod Fiscal care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016. Vom observa investitii mai mari pe aceasta piata din partea investitorilor care vor raspunde cererii de locuinte in crestere.
Bursa Constructiilor: Exista opinii ca piata noastra imobiliara risca sa se confrunte cu o noua bula speculativa, desi preturile nu au o rata de crestere atat de mare ca in perioada 2006-2008. Cum comentati?
Alexandros Ignatiadis: La ora actuala, nu se intrunesc conditiile necesare pentru crearea unei noi bule imobiliare, din urmatoarele motive: preturile terenurilor sunt stabile, rata fondurilor proprii este mult mai buna fata de perioada 2006 – 2008 si toti jucatorii din piata sunt mult mai maturi si precauti, incepand cu bancile si institutiile financiare si terminand cu dezvoltatorii, agentii imobiliari si consultantii.
Orhideea Towers- Str. Orhideelor, Bucuresti |
Alexandros Ignatiadis: Asa cum am mentionat anterior, birourile, rezidentialul si logistica sunt segmentele care genereaza cele mai multe proiecte in aceasta perioada si implicit cele mai multe comenzi pentru constructori. In 2015, pentru Octagon, comenzile si contractele mari au venit preponderent din sectorul de birouri si cel rezidential.
Bursa Constructiilor: Cum au evoluat, din perspectiva dumneavoastra, lucrarile publice de infrastructura in 2015 fata de 2014?
Alexandros Ignatiadis: Lipsa de investitii in sectorul public nu a influentat pozitiv lucrarile de infrastructura in 2015. Din pacate, din cauza ciclului electoral prevazut pentru 2016, nu ne asteptam la o imbunatatire a evolutiei acestui segment nici in viitorul apropiat.
Bursa Constructiilor: Care sunt principalele probleme cu care va confruntati pe piata noastra?
Alexandros Ignatiadis: Octagon se confrunta cu aceleasi probleme cu care se confrunta toti constructorii intr-o piata in care competitivitate este foarte mare, resursele sunt limitate, iar situatia economica este dependenta de evolutia finaciara globala. In fiecare an am reusit insa sa depasim obstacolele si sa ne mentim focusul in directia cresterii protitabilitatii companiei si consolidarii cotei de piata pe care o detinem. Ne-am concentrat, de asemenea, toate eforturile spre imbunatatirea constanta a serviciilor oferite si depasirea asteptarilor clientilor nostri.
Bursa Constructiilor: Cum au evoluat, in acest an, afacerile companiei in Irak? Mai sunt oportunitati de afaceri acolo pentru constructorii autohtoni?
Alexandros Ignatiadis: Situatia politica din zona a condus la o diminuare in ultimele 6 luni a activitatii noastre din Iraq, insa acum ne pregatim sa incepem un nou proiect pentru Agentia Nationala a Apelor din Baghdad. Octagon va realiza constructia fundatiilor speciale pentru o statie de tratare a apei – Unified Water Project of Al-Tarmiya & Al-Taji. Sa nu uitam ca Irak-ul este o tara in reconstructie, situatie care genereaza oportunitati de dezvoltare pentru investitorii din toate industriile. Cei care isi propun sa se extinda in Irak trebuie sa se inarmeze insa cu rabdare si perseverenta pentru ca lucrurile se intampla intr-un ritm mai lent decat in alte tari. Noi suntem acolo din 2011, am avut proiecte inca de la inceput, au fost si perioade dificile, dar nu am renuntat si rezultatul este faptul ca incepem un nou proiect anul acesta.
Bursa Constructiilor: Ce lucrari mari aveti acum in derulare in Turcia, Grecia si Bulgaria?
Alexandros Ignatiadis: In cei 10 ani de activitate am avut proiecte in toate cele trei tari, printre aceste numarandu-se centrala cu caz natural din Samsun (Turcia) si cladirea de birouri City Tower din Sofia (Bulgaria), dar in acest moment ne concentram toate resursele si eforturile pe proiectele din Romania si din Irak. Volumul de munca din Romania este destul de mare si ne solicita toata atentia in acest moment.
Bursa Constructiilor: Care sunt planurile de dezvoltare ale Octagon in tara noastra, pe termen mediu si lung?
Alexandros Ignatiadis: Pentru Octagon anul 2015 este foarte important. Implinim 10 ani, ne-am extins echipa la 204 angajati, avem o cifra de afarceri cu o crestere semnificativa si muncim foarte mult pentru ca avem in derulare un numar mare proiecte. Planurile de dezvotare pentru urmatorii ani sunt prudente. Ne dorim sa crestem nu doar de dragul cresterii ci sa crestem si profitabilitatea companiei, sa consolidam cota de piata pe care o detinem si sa continuam sa depasim asteptarile clientilor nostri prin imbunatatirea constanta a serviciilor oferite.
Bursa Constructiilor: Mai achizitionati vreo companie de constructii in perioada urmatoare?
Alexandros Ignatiadis: Nu avem planuri de achizitii in perioada imediat urmatoare.
vineri, 13 noiembrie 2015
Cum a evoluat piața birourilor în H1 2015
Segmentul birourilor a fost “vedeta” pieței imobiliare din București în prima jumătate a anului 2015. Studiile realizate de consultanții imobiliari DTZ Echinox și Colliers indică un volum record al tranzacțiilor comparativ cu anii precedenți, o îmbunătățire notabilă a calității clădirilor construite și o creștere sănătoasă a pieței. Anul acesta, compania de construcții OCTAGON CONTRACTING & ENGINEERING a fost implicată în execuția a cinci proiecte de birouri localizate în București: Hermes Business Campus (corp C și corp A), Orhideea Towers, Timpuri Noi Office Building și Nusco Tower.
Stocul
Anul 2014 s-a încheiat cu un stoc de birouri de 1.775.000 mp, cu 7% în crestere comparativ cu 2013, potrivit Colliers. Aproximativ 120.000 mp de spații de birouri închiriabile au fost livrate anul trecut, majoritatea acestor spatii fiind localizate în apropiere stațiilor de metrou. Mai mult decât in anii precedenți clienții și-au manifestat preferința pentru spații largi, flexibile, eficiente energetic, cu acces facil la mijloacele de transport în comun.
Green Court Bucharest (corp B), situat pe Str. Gara Herăstrau și Hermes Business Campus (corp B) localizat pe Blvd. Dimitrie Pompeiu sunt două dintre proiectele de birouri livrate anul trecut, ambele executate de OCTAGON.
În prima jumătate a lui 2015 stocul de spații moderne de birouri din Bucuresti a crescut cu 2,5%. La sfarsitul lunii iunie stocul de birouri clasa A și clasa B a depășit 2.210.000 mp, potrivit DTZ Echinox
Cererea
Suprafața totală de spații de birouri închiriate în prima jumătate a acestui an în București a fost de 135.000 mp, similara cu cea din 2014. Aproximativ 44% din cerere a fost reprezentată de relocări, iar 56% au fost companii care au închiriat pentru prima oară un sediu. În ansamblu cererea (relocări din spații de birouri vechi, extinderi și operatiuni noi) a înregistrat o creștere de aproximativ 35% comparativ cu 2014.
Activitatea de pre-închiriere a crescut cu 50% comparativ cu prima jumatate a lui 2014. Aproximativ 59.000 mp au fost pre-închiriati în primele șase luni ale lui 2015, reprezentând 52% din suprafața totală inchiriată.
Majoritatea spațiilor închiriate sunt localizate în centrul Bucureștiului- 52%, urmat de Pipera- 27% și zona de Vest- 7%.
Companiile specializate în tehnologie & telecomunicații (T&T) au fost cele mai active la capitolul spații de birouri inchiriate, urmate de companiile de servicii profesionale și de firmele de retail. În 2014, din cei 80.000 mp de birouri pre- închiriati în Bucuresti, 69% au reprezentat tranzacții încheiate cu primii trei operatori telecom- Orange, Vodafone si Telekom.
Spații disponibile
La finalul lunii iunie, în Bucuresti, existau 300.000 mp de birouri moderne disponibile, cele mai mari suprafețe fiind localizate în Pipera Nord (26%) și în Nord-ul capitalei (17%).
Cele mai puține spatți disponibile se află în zona CBD (Victoriei- Aviatorilor)– 5%, Vest – 5% și Centru- Nord – 9%. Zona Barbu Văcărescu – Floreasca, cu un stoc de birouri de 295.000 mp avea la finalul lunii iunie o rata de spații disponibile de 8.5%.
Chiriile
Chiriile s-au menținut în prima jumătate a anului 2015 la același nivel cu cele din 2014, arată studiile DTZ Echinox și Colliers. În zona CBD spațiile de birouri clasa A au înregistrat chirii între 15 și 18.5 euro/ mp. În zona Centru- Nord chiriile s-au situat intre 15- 17 euro/ mp, în timp ce în zonele de periferie valoarea chiriilor pentru spațiile de birouri clasa A s-a încadrat între 8 și 11 euro/ mp.
Perspectiva
În prezent, în Bucuresti se află în construcție încă 100.000 mp de birouri, cu termen de livrare la finalul anului. Aproximativ 50% din această suprafață este concentrată într-un singur proiect: Bucharest One. Și compania OCTAGON va livra o clădire de birouri anul acesta: corpul C din cadrul complexului Hermes Business Campus, cu o suprafață de 37.000 mp, 8 etaje și 4 subsoluri. Compania a executat lucrări geotehnice: pereți mulați D800, piloți forati D1.000, piloți forați D1.500, radier și grindă de coronament, lucrări de suprastructură și este în etapa de execuție a lucrărilor de arhitectura, instalații și HVAC.
În următoarele 18 luni alți 345.000 mp de birouri vor fi livrați în București. Peste 70% din această suprafată va fi livrată în 2016. În ansamblu, stocul de birouri din 2016 va fi cel mai mare din ultimii cinci ani, potrivit previziunilor analiștilor imobiliari.
Cererea va fi și ea în creștere, având în vedere interesul companiilor de a intra pe piața din Romania sau de a-și extinde operațiunile. Orașele din provincie vor deveni și ele competitive și interesante pentru companii. Creșterea rapida a afacerilor îi va determina pe unii dintre jucătorii importanți să își relocheze o parte dintre departamente în clădiri vecine, întrucât sediile actuale nu vor mai putea face față nevoilor lor. Acest fenomen va genera o nouă creștere a cererii, în special pentru clădiri finalizate, situate în zone centrale.
Nu sunt așteptate creșteri semnificative ale chiriilor în perioada următoare. Cu toate acestea, diferența dintre chiriile din zonele ultracentrale și cele cetrale se va diminua.
Green Court Bucharest- Str. Gara Herastrau, Bucuresti |
Anul 2014 s-a încheiat cu un stoc de birouri de 1.775.000 mp, cu 7% în crestere comparativ cu 2013, potrivit Colliers. Aproximativ 120.000 mp de spații de birouri închiriabile au fost livrate anul trecut, majoritatea acestor spatii fiind localizate în apropiere stațiilor de metrou. Mai mult decât in anii precedenți clienții și-au manifestat preferința pentru spații largi, flexibile, eficiente energetic, cu acces facil la mijloacele de transport în comun.
Green Court Bucharest (corp B), situat pe Str. Gara Herăstrau și Hermes Business Campus (corp B) localizat pe Blvd. Dimitrie Pompeiu sunt două dintre proiectele de birouri livrate anul trecut, ambele executate de OCTAGON.
În prima jumătate a lui 2015 stocul de spații moderne de birouri din Bucuresti a crescut cu 2,5%. La sfarsitul lunii iunie stocul de birouri clasa A și clasa B a depășit 2.210.000 mp, potrivit DTZ Echinox
Cererea
Suprafața totală de spații de birouri închiriate în prima jumătate a acestui an în București a fost de 135.000 mp, similara cu cea din 2014. Aproximativ 44% din cerere a fost reprezentată de relocări, iar 56% au fost companii care au închiriat pentru prima oară un sediu. În ansamblu cererea (relocări din spații de birouri vechi, extinderi și operatiuni noi) a înregistrat o creștere de aproximativ 35% comparativ cu 2014.
Activitatea de pre-închiriere a crescut cu 50% comparativ cu prima jumatate a lui 2014. Aproximativ 59.000 mp au fost pre-închiriati în primele șase luni ale lui 2015, reprezentând 52% din suprafața totală inchiriată.
Olympia Tower- Blvd. Decebal, Bucuresti |
Majoritatea spațiilor închiriate sunt localizate în centrul Bucureștiului- 52%, urmat de Pipera- 27% și zona de Vest- 7%.
Companiile specializate în tehnologie & telecomunicații (T&T) au fost cele mai active la capitolul spații de birouri inchiriate, urmate de companiile de servicii profesionale și de firmele de retail. În 2014, din cei 80.000 mp de birouri pre- închiriati în Bucuresti, 69% au reprezentat tranzacții încheiate cu primii trei operatori telecom- Orange, Vodafone si Telekom.
Spații disponibile
La finalul lunii iunie, în Bucuresti, existau 300.000 mp de birouri moderne disponibile, cele mai mari suprafețe fiind localizate în Pipera Nord (26%) și în Nord-ul capitalei (17%).
Cele mai puține spatți disponibile se află în zona CBD (Victoriei- Aviatorilor)– 5%, Vest – 5% și Centru- Nord – 9%. Zona Barbu Văcărescu – Floreasca, cu un stoc de birouri de 295.000 mp avea la finalul lunii iunie o rata de spații disponibile de 8.5%.
Sky Tower- Calea Floreasca, Bucuresti |
Chiriile s-au menținut în prima jumătate a anului 2015 la același nivel cu cele din 2014, arată studiile DTZ Echinox și Colliers. În zona CBD spațiile de birouri clasa A au înregistrat chirii între 15 și 18.5 euro/ mp. În zona Centru- Nord chiriile s-au situat intre 15- 17 euro/ mp, în timp ce în zonele de periferie valoarea chiriilor pentru spațiile de birouri clasa A s-a încadrat între 8 și 11 euro/ mp.
Perspectiva
În prezent, în Bucuresti se află în construcție încă 100.000 mp de birouri, cu termen de livrare la finalul anului. Aproximativ 50% din această suprafață este concentrată într-un singur proiect: Bucharest One. Și compania OCTAGON va livra o clădire de birouri anul acesta: corpul C din cadrul complexului Hermes Business Campus, cu o suprafață de 37.000 mp, 8 etaje și 4 subsoluri. Compania a executat lucrări geotehnice: pereți mulați D800, piloți forati D1.000, piloți forați D1.500, radier și grindă de coronament, lucrări de suprastructură și este în etapa de execuție a lucrărilor de arhitectura, instalații și HVAC.
Hermes Business Campus- Blvd. Dimitrie Pompeiu, Bucuresti |
În următoarele 18 luni alți 345.000 mp de birouri vor fi livrați în București. Peste 70% din această suprafată va fi livrată în 2016. În ansamblu, stocul de birouri din 2016 va fi cel mai mare din ultimii cinci ani, potrivit previziunilor analiștilor imobiliari.
Cererea va fi și ea în creștere, având în vedere interesul companiilor de a intra pe piața din Romania sau de a-și extinde operațiunile. Orașele din provincie vor deveni și ele competitive și interesante pentru companii. Creșterea rapida a afacerilor îi va determina pe unii dintre jucătorii importanți să își relocheze o parte dintre departamente în clădiri vecine, întrucât sediile actuale nu vor mai putea face față nevoilor lor. Acest fenomen va genera o nouă creștere a cererii, în special pentru clădiri finalizate, situate în zone centrale.
Nu sunt așteptate creșteri semnificative ale chiriilor în perioada următoare. Cu toate acestea, diferența dintre chiriile din zonele ultracentrale și cele cetrale se va diminua.
vineri, 6 noiembrie 2015
Cele mai noi trenduri în construcții
1. Materialele prefabricate
Materialele prefabricate permit execuția clădirilor într-un mediu mai controlat, comparativ cu șantierele, crescând astfel productivitatea și minimizând riscul. Cheia este modul în care aceste materiale sunt combinate folosind cele mai avansate tehnologii.
2. Construcțiile modulare permanente
Construcțiile modulare permanente sunt soluții utilizate din ce în ce mai des, întrucât reprezintă o alternativă eficientă și rapidă de execuție.Clădirile includ mai multe secțiuni, denumite module, construite în afara șantierului și transportate ulterior la locația proiectului, unde sunt asambale și poziționate pe fundația construită.
3. Focus pe eficiența energetică
Consumul energetic este acum în centrul preocupărilor constructorilor din faza inițială de proiectare, până în momentul vânzării clădirii. Din ce în ce mai multi contractori se vor orienta către construcția clădirilor verzi pentru a reduce costurile și a satisface dorințele clienților preocupați de protecția mediului. Casele pasive, care funcționează cu energie solară și regenerabilă vor fi din ce în ce mai căutate.
4. Companiile de construcții renuntă la "hârtie"
Majoritatea companiilor de construcții detin acum cel putin un software de management care le permite să gestioneze documentele într-un mod mult mai eficient și să economisească resurse financiare importante. Numărul celor care optează pentru aceasta soluție crește vertiginos.
5. Popularitatea aplicațiilor mobile pentru construcții este în creștere
Majoritatea contractorilor utilizează soft-uri pentru pontaj, iar aplicațiile mobile îi pot ajuta să monitorizeze mai ușor activitatea angajaților, întrucât sistemul se activează în momentul în care angajații ajung pe șantier și în momentul în care parasesc șantierul, fără a fi necesară adaugarea manuală a orelor în sistem. Există un numar mare de aplicații mobile care oferă acest serviciu, printre care Red-Trac și Labor Sync, dar acest trend va fi în creștere în anii următori.
6. Boom-ul microapartamentelor
Din ce în ce mai mulți tineri, cu resurse financiare reduse sunt în căutare de spații mici, extrem de flexibile, care să le ofere toate utilitățile și confortul unui apartament de dimensiuni medii. Dezvoltatorii trebuie să își indrepte atenția și către această categorie de cumpărători și să vină cu oferte pe măsura așteptărilor.
7. Siguranța muncitorilor devine o prioritate
Siguranța muncitorilor pe șantiere este deja o preocupare majora pentru companiile de construcții și pentru managerii de proiect, dar tehnologiile noi care evidențiază protecția muncitorilor vor fi în centrul atenției in perioada următoare. Vom vedea echipamente și aparate noi pe piață, precum caștile care detectează monoxidul de carbon. Acestea folosesc sisteme nonivazive pentru monitorizarea oxigenului din sânge pentru a-i alerta pe muncitori atunci când se află în zone cu emisii ridicate de monoxid de carbon.
8. Echipamente de construcții cu emisii redus
Să construiești "verde" înseamnă în primul rând să folosești echipamente cu emisii reduse, care să diminueze amprenta de carbon. Producătorii de utilaje de construcții iau acest trend în serios și incearcă să vină cu soluții prietenoase pentru mediul înconjurător.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)