miercuri, 23 octombrie 2013

Mașini și Utilaje de Construcții: Segmentul de birouri a evoluat pozitiv anul acesta

Piaţa locală de construcţii se află într-o etapă de stagnare şi doar 
anumite segmente reuşesc să mai crească uşor în această perioadă. Numărul competitorilor s-a redus şi numai anumite companii de construcţii au reuşit să facă faţă provocărilor impuse de criză. Compania de construcţii Octagon Contracting & Engineering, fondată în 2005, a reuşit de-a lungul celor 8 ani de activitate să îşi consolideze poziţia în domeniul construcţiilor geotehnice şi civile, devenind unul dintre principalii jucători pe piaţa de profil din România.
INTERVIU
Mașini și Utilaje: Cum puteți caracteriza anul 2013, comparativ cu 2012 și 2011?
Alexandros Ignatiadis: Anul 2013 poate fi caracterizat prin expresia un pas înainte, doi pași înapoi.

Mașini și Utilaje: În ce stadiu se află în momentul de față piața construcțiilor din România?
Alexandros Ignatiadis: Piața construcțiilor din România, la nivel general, se află în acest moment într-o etapă de stagnare.  Există însă anumite segmente care prezintă creșteri ușoare. Această stagnare urmează unei perioade de contracție care, pe de o parte a redus numărul competitorilor din  piață, iar pe de altă parte a confirmat forța companiilor care au avut capacitatea să supraviețuiască unei perioade foarte grele. O evoluție pozitivă este strâns legată de îmbunătățirea situației economice la nivel european.

Mașini și Utilaje: Care din ramurile de activitate din sectorul construcțiilor are cea mai mare șansă de a-și reveni?
Alexandros Ignatiadis: Segmentul de birouri este unul dintre segmentele care au evoluat pozitiv anul acesta, iar noi am beneficiat de această evoluție. În prezent lucrăm la două proiecte de birouri importante, în Romania: Hermes Business Campus, unde suntem antreprenor general și Green Court Bucharest, unde suntem antreprenor de specialitate. Lucrările de infrastructură și finantarea greoaie a acestora reprezintă veriga cea mai slabă a sectorului de construcții anul acesta, în consecintă revenirea acestui segment ar reprezenta cel mai mare succes în domeniu.

Mașini și Utilaje: Cum ar trebui să se implice statul în relansarea sectorului de construcții?
Alexandros Ignatiadis: Relansarea sectorului de constructii depinde, cu siguranță, de mulți factori. Statul s-ar putea implica prin certificarea capabilității tehnice a operatorilor din construcții, astfel încât firmele cu experiență și cu capacităti tehnice relevante în domeniu să beneficieze de aceste avantaje în competiția cu alte firme. Aceasta este și una dintre propunerile făcute și de ARACO, asociație al cărei membru suntem, în cadrul programului cu principalele măsuri necesare pentru stroparea declinului industriei de construcții.

Mașini și Utilaje: Ca mecanism de finanţare, la ce vă gândiţi pentru viitor?
Alexandros Ignatiadis: Situația în care se află sectorul bancar în acest moment nu permite finanțarea prin contractarea de împrumuturi. Pentru îmbunătățirea sistemului de finanțare ar fi necesară intervenția BNR pentru stabilirea unor norme de creditare, care să ia în considerare specificul sectorului de construcții. Totodată Bursa de Valori ar trebui să stabilească niște criterii specifice care să permită firmelor de construcții să atragă fonduri și să-și îmbunătățească astfel capitalizarea. 

Mașini și Utilaje: Intenționați să măriți sau să schimbați flota de utilaje în viitorul apropiat?
Alexandros Ignatiadis: Vom mări flota de utilaje în funcție de cerințele impuse de proiectele pe care le vom executa și în funcție de resursele financiare pe care le vom avea disponibile. 

Mașini și Utilaje: Care sunt cele mai importante proiecte pe care le-ați realizat în ultima perioadă?
Alexandros Ignatiadis: Printre cele mai importante proiecte pe care le-am livrat în ultimii doi ani se numără: clădirile de birouri Green Gate (București- Str. Tudor Vladimirescu Nr.22) și Floreasca Park (Șos. Pipera Nr. 43) și Autostrada Orăștie- Sibiu- loturile 2, 3 și 4, unde am executat lucrări geotehnice.

Mașini și Utilaje: La ce proiecte lucrați în această perioadă?
Alexandros Ignatiadis: În prezent lucrăm la proiectele de birouri Hermes Business Campus ( Blvd. Dimitrie Pompeiu- București) și Green Court Bucharest (Str. Gara Herăstrău- București). La Hermes Business Campus suntem antreprenor general și executăm lucrări de constructiigeotehnice pentru nivelurile subterane -1 și -2 și lucrări de suprastructură la clădirea A. La Green Court Bucharest, primul proiect dezvoltat în Romania de Skanska, cea mai mare companie de construcții din Suedia, executăm lucrări de infrastructură și suprastructură pentru clădirea A și lucrări de infrastructură pentru clădirea B.

Mașini și Utilaje: Credeți că a doua jumătate a anului vă aduce deblocarea sectorului de construcții?
Alexandros Ignatiadis: Având în vedere că este deja luna octombrie, situația actuală a sectorului de construcții se va menține în registrul actual până la finalul anului.

Mașini și Utilaje: Vedeți ca o oportunitate contractarea de lucrări în afara țării?
Alexandros Ignatiadis: Octagon este o companie de constructii care a realizat deja proiecte în afara țării, în Grecia, Turcia și Bulgaria. În 2011 am deschis o sucursala în Bagdad (Irak) și în prezent avem în derulare doua proiecte: un stadion în Bagdad și o centrală electrică în Basra.

Mașini și Utilaje: Cât de interesante sunt pentru dvs. piețele emergente din zona construcțiilor?
Alexandros Ignatiadis: Analizăm fiecare oportunitate de contractare a unui nou proiect pe o piață străină, în functie de specificul lucrărilor. Nu excludem nicio piață din zona de interes, atâta timp cât proiectele disponibile sunt interesante pentru noi.

Mașini și Utilaje: Cât de pregătită este forța de muncă pe sectorul construcțiilor, referindu-ne aici atât la management, cât și la muncitori?
Alexandros Ignatiadis: Forța de muncă din sectorul construcțiilor este bine pregătită și ultimii 10 ani au îmbunătățit semnificativ nivelul de calificare. Problema este însă faptul că aceasta forță de muncă superioară din punct de vedere calitativ alege să plece în străinătate pentru ca nu are posibilități de lucru în țară.

Mașini și Utilaje: Care este numărul actual al angajaților companiei dvs? Ați făcut restructurări sau intentionați să măriți numărul de angajați?
Alexandros Ignatiadis: În prezent avem 114 angajați în România și 20 de angajați în Irak. Toate firmele recurg la restructurări în perioadele dificile din punct de vedere financiar. În această perioadă suntem în căutare de specialiști pentru proiectele la care lucrăm.  


(Sursa- Revista "Mașini și Utilaje de Construcții")

www.octagon.com.ro